moona arhetipi

Arhetipi – na poti v celovitost

Kaj so arhetipi in zakaj so pomembni za nas?

Arhetipi so pravzori, ki bivajo v osebnem in kolektivnem nezavednem. Lahko gre za bolj splošne podobe, kot so mati, starka, oče, kralj, bojevnik, čarovnica, zmaj, smrt itn., lahko pa izvirajo tudi iz ljudskega izročila, pravljic in mitov – univerzalnih zgodb, ki opisujejo naša notranja potovanja in učenja.

Ker so arhetipi globoko zasidrani v nezavednem, so energijsko zelo močni in se jim težko upremo. So žive psihične sile, ki določajo in zaznamujejo naše doživljanje sebe, sveta in sebe v svetu. Kot simbolne zbirke lastnostivplivajo na naše vedenje in izgradnjo odnosov. Vsak od njih ima svoje svetle in senčne vidike. Kotsenco pojmujemo tisti del osebnosti, ki je nezaveden in ga zavedni del noče prepoznati ali ga celo zavrača. Gre večinoma za neprijetne lastnosti, vendar paso lahko del sence tudi »pozitivni« vidiki osebnosti, ki jih iz takšnih ali drugačnih razlogov ne sprejemamo. S sprejemanjem svojih potlačenih delov odklenemo svoj ustvarjalni potencial, kar nam posledično prinese več notranje moči in psihične energije, saj ju ne trošimo več za notranje in zunanje bitke, zatiranje in sodbe. Šele ko ozavestimo vse dele sebe in jih sprejmemo, lahko zaživimo celostno ter smo bolj iskreni s sabo in drugimi.

Ker so delavnice MOONA namenjene ženskam, se na njih seznanjamo z različnimi ženskimi arhetipi. Najprej so tu ciklični menstrualni arhetipi Trojne Boginje, ki prinaša ti glavne in en skriti arhetip. Devica in Mati nas spremljata v svetlem delu cikla in nas povezujeta z ustvarjalnimi, aktivnimi silami delovanja in skrbi za druge, v temnem delu cikla pa je čas za potovanje navznoter in seznanjanje z močmi in skrivnostmi Zapeljivke in Modre Starke oziroma Čarovnice.

Tem cikličnim spremljevalkam se na poti po hrbtenici navzgor nato pridružijo še druge skrivnostne notranje sile – arhetipi Divje ženske, Ljubimke, Poslovne ženske, arhetipski Mati in Hči, Notranja zdravilka, Maginja oziroma Modra ženska, Svečenica in Kraljica, vsaka s svojimi nauki in darovi.

Zakaj je delo z arhetipi pomembno?

Ko se zavestno seznanjamo s svojimi arhetipi, tako njihovimi svetlimi kot senčnimi vidiki, pridobimo globlje uvide v lastno duševnost, kar posledično vpliva tudi na naše delovanje ter na to, kako gradimo pomembne odnose in znotraj njih delujemo. Poznavanje različnih arhetipov nam pomaga razumeti njihovo univerzalnost in sprejeti ter integrirati različne dele sebe, kar nas dela bolj celovite in zato bolj zadovoljne in ustvarjalne.

Ker so v sodobnem življenju določeni arhetipi zaželeni in sprejemljivi, drugi pa nezaželeni ali celo nedovoljeni, se na notranjem potovanju srečujemo tudi z bolj ali manj zaželenimi in sprejemljivimi deli sebe. Kot junakinje na svoji poti tako dobimo zaveznice, ki nam s svojimi zgodbami ponujajo okvir in notranjo oporo.

Delo z arhetipi je poglobljeno in praktično delo, ki nas spremlja vse življenje in nam pomaga zrasti in odrasti, prerasti stara prepričanja in omejitve ter se iz stanja, kjer nas določajo zunanje potrditve, premakniti v arhetipsko Kraljico, ki je globoko intuitivna, suverena in se sprejema takšno, kot je.

Comments are closed.