moona svet(l)a kri

SVET(L)A KRI

Ali res poznamo in doživljamo moč in čar menstruacije?

Čas menstrualne krvavitve in z njo povezanih stanj od nekdaj velja za »tisti čas« – v najboljšem primeru nepraktičen, če že ne nevšečen ali celo grozljiv in boleč. Pa vendar je to čas, ki nam je najprej zoprn, nato pa ga imamo priložnost sprejeti in končno vzljubiti. Šele ko ga zares spoznamo in vzljubimo, se nam razodene v povsem drugačni luči, dragocen in poln neslutenih darov.

Rdeča reka, tok zdravilne krvi, ki izvira iz globin naše maternice, nam odstira vpoglede v naše notranje dogajanje in v odnos z lastnim ciklom. Ali vidimo čas krvavitve kot nekaj, skozi kar se moramo pregristi, zdržati, ali kot obdobje upočasnitve, ko se lahko, pa čeprav samo za nekaj ur, zares umaknemo od sveta in se posvetimo svojemu prerajanju?

Doživljanje lastne cikličnosti nam podari korenine in preplete dogajanje v našem mikrokozmosu s širšim makrokozmosom. Znova nas poveže z naravo, saj smo ženske kot narava ciklične in krožne. Kot luna, imamo tudi me svoje mene, ki se kot letni časi menjavajo in krožijo od naše prve do zadnje krvavitve. V sodobnem potrošniškem svetu, ki mu v veliki meri vladajo moške vrednote, se od ženske pričakuje, da bo nenehno linearna, večno produktivna, močna in neutrudljiva (seveda se enako pričakuje tudi od moškega).

Ko luna s svojo svetlobo vpliva na plimovanje, deluje tudi na naše telo in žleze, ki se odzivajo na količino svetlobe na nočnem nebu in v skladu s tem izločajo določene količine hormonov. Vsaka ženska ima svoj lastni, nekoliko drugačen cikel, ki je izraz edinstvenein neponovljive povezave med njenimi notranjimi in zunanjimi svetovi.

Na delavnicah Magija maternice se med drugim seznanjamo s štirimi obdobji menstrualnega cikla in z njimi povezanimi arhetipi ter njihovo modrostjo. Spomnimo se pomena in dragocenosti krvi, se povezujemo s širšim bivalnim okoljem in preobražamo svoje doživljanje cikličnosti, da bi alkimizirale vsiljene vzorce in ustvarile lastne poglede in doživljanja, ki temeljijo na starodavnih izročilih menstrualne modrosti. Poznavanje darov lastne cikličnosti nam povrne prirojene moči, ki nam lepšajo vsakdan, prikličejo občutek globokega zadovoljstva in vračajo dolgo pozabljeno prirojeno dostojanstvo. Predvsem pa nas menstrualni cikel uči, da nismo same in ločene od narave, ampak njen pomemben sestavni del. Kot duhovna bitja, ki imajo telo, smo del Zemlje in naše mesečno potovanje od rojstva do smrti in ponovnega rojstva je čudovit opomnik naše lastne pomladi, poletja, jeseni in zime.

Kot nas tema zime kliče v globine našega notranjega sveta, nas tudi obdobje krvavitve kliče vase, da postavimo meje in postavimo na prvo mesto počitek in umik, kar je vse prevečkrat nezaželeno in težko dosegljivo. Ko to kljub vsem oviram naredimo, se pred nami odpre portal, ki nas vabi na drugo stran, kjer se srečamo s smrtjo vsega starega, vseh čustev in izzivov, s katerimi smo se soočile v preteklem mesecu. Ko jih zavestno opustimo, naredimo prostor za novo, polnejše življenje.

Naša notranja zima oziroma čas mesečne krvavitve je lahko čudovit čas potovanja vase in k Sebi, prerajanja in opuščanja, da se lahko z novim ciklom rodimo nove, obnovljene in pripravljene polno ustvarjati in deliti svoje darove  z ožjim in širšim okoljem. Ko se ga naučimo izkoristiti, se pred nami razprostrejo novi načini bivanja, ki nam vračajo duševno in telesno moč, hkrati pa pomembno prispevajo k občutenju radosti in strastnega veselja do življenja in ustvarjanja. Resnično srečanje z našo sveto krvjo je eno največjih daril, ki nam je na voljo kot ženskam.

Comments are closed.